Str Avrig 72-74

Bucuresti, Sector 2

021 252 79 78

dspb@dspb.ro

Comunicat

Directia de sanatate publica bucuresti

Comunicat de presa

În urma interesului mediatic privind medicul angajat la DSP București infectat cu SARS-CoV2 și al informațiilor eronate prezentate, pentru o corectă informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

Medicul infectat cu SARS-COV-2, angajat al instituţiei noastre nu este medic epidemiolog, aşa cum eronat apare în comunicările mass-media, şi nu este implicat direct în prima linie în lupta cu COVID-19.

În conformitate cu Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) aplicabila oricărui pacient confirmat pentru noul Coronavirus, și în acest caz au fost inițiate imediat după confirmarea diagnosticului, procedurile de izolare și de desfășurare a anchetei epidemiologice,  care a evidențiat un număr de 5 contacți direcți la locul de muncă.

Ulterior, dupa aparitia informatiei privind cazul confirmat din cadrul DSP-MB, alti salariati, 14 la număr,  si-au exprimat temerile privind posibilul contact cu cazul confirmat, fără a putea să fie confirmat însă, în conformitate cu prevederile legale si procedurile medicale existente.

Cu toate acestea, conducerea DSP-MB, contrar celor comunicate de diversele “surse“, a luat decizia testării pentru SARS-CoV2 a tuturor persoanelor  identificate în cadrul anchetei epidemiologice, decizie comunicată și cu ocazia vizitei domnului ministru Nelu Tătaru la sediul DSP-MB și care deja s-a realizat în cursul zilei de ieri, 23.07.2020.

Nu trebuie omis faptul că în DSP București lucrează oameni, care se pot infecta la fel de ușor ca oricare alte persoane din țara aceasta și de oriunde, în condițiile nerespectării măsurilor de protecție individual, și nu neapărat la locul de muncă.

DSP București a luat toate măsurile cu privire la limitarea răspândirii noului coronavirus la locul de muncă, angajații instituției beneficiind de toate informatiile si echipamentele necesare protectiei individuale, efectuare nebulizare totala sedii, fapt evident din inexistența niciunui caz confirmat până la această dată, deși parte a personalului DSPMB este expus în prima linie de la începutul pandemiei cu noul coronavirus.

Vă asigurăm că DSP București face toate demersurile necesare pentru buna desfășurare a activității tuturor angajaților instituției și este preocupată si de sănătatea acestora în egală măsură.

Reiteram apelul la responsabilitate în implementarea măsurilor recomandate pentru limitarea transmiterii SARS-CoV2 şi comunicăm că, în contextul creșterii numărului de cazuri noi confirmate zilnic, inclusiv la nivelul Municipiului București, și în vederea diminuării presiunii pe unitățile sanitare care asigură servicii medicale pacienților cu COVID19 de mai bine de 4 luni, DSP-MB a inițiat demersurile necesare  identificării de noi unități spitalicești, precum Spitalul Județean de Urgență Ilfov care se va alătura luptei împotriva COVID-19, ca și spital suport şi s-a implicat pentru realizarea acestei acţiuni cu celeritate.

 Precizăm că toate testele făcute angajaţilor DSP SUNT NEGATIVE.

Solicitam presei sa ne sustina in aceasta lupta de zi cu zi impotriva raspandirii virusului, prin promovarea de articole de presa care sa sustina activitatea Ministerului Sanatatii, DSPMB si spitale, iar nu prin raspandirea de stiri false, primite de la surse rau-intentionate si neverificate de jurnalistii care le promoveaza. Este momentul sa facem front comun impotriva unui pericol care pandeste pe toata lumea, de la medic, la jurnalist, si la fiecare cetatean al tarii, astfel ca trebuie sa incercam sa luptam impreuna in aceeasi echipa pentru a avea rezultate care sa duca la reducerea raspandirii epidemiei prin constientizarea populatiei. 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE